Научные работы студентов

Альжанова Жупаркуль Утеповна

Ас қорыту жолы – тағамнан қоректік заттарды өңдеуге және алуға, оларды сіңіруге және қорытылмаған қалдықтарды организмнен шығаруға арналған адам ағзаларының жүйесі. Ас қорыту процесі өте күрделі. Сондықтан мұндай қарқынды жұмыс кезінде қиындықтар болуы мүмкін. Бұл әсіресе адам ас қорыту жүйесін шамадан тыс жүктегенде (тым көп тамақ жесе), тұрақсыз тамақтанса немесе қимыл-қозғалысы аз өмір салтын ұстанса, созылмалы күйзеліске ұшыраса, асқына түседі.
Ас қорыту жолы ауыз қуысынан, жұтқыншақтан, өңештен, асқазаннан, аш ішектен, тоқ ішектен және тік ішектен тұрады. Сонымен қатар ас қорыту процесіне гепатобилиарлы жүйе мүшелері, яғни бауыр, өт қабы, ұйқы безі де қатысады.
Ғалымдардың пікірінше, асқазан-ішек жолдарының аурулары көптеп қалыптасуына дұрыс тамақтанбау, тұрақты күйзеліс, экологиялық проблемалар және айналадағы көптеген зиянды заттар себеп болып отыр.
Ғылыми жетекшісі: Куралбаева Гавхар Ергешовна
Made on
Tilda